Rabarbarowy skubaniec

Pyszne ciasto w sam raz do popołudniowej kawki

ciasto z owocamikruche ciastoDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 197 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 60dag mąki
  • margaryna
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pianka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 białka
  • kisiel
  • 1,5-2kg rabarbaru + cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i margaryna posiekać. Dodać żółtka i jajko i zagnieść ciasto. wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
  • Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 1cm kawałki. Przełożyć do garnka, dosłodzić 3 łyżkami cukru i podgrzewać na małym ogniu ok 10 minut. Ostudzić.
  • Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć rabarbar i posypać cukrem wedle uznania.
  • Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i kisiel, ubić i wyłożyć na rabarbar. Z pozostałego ciasta odskubywać małe kawałki i rozsypać na ciasto. Piec ok 45 minut w 180 stopniach. ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy