Rabarbar z galaretką

doskonały do deserów i ciast

Przetwory

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.52 z 160 głosów)

Składniki:

  • 1,20 kg rabarbaru
  • 1kg cukru./za dużo był za słodki, następnym razem zmniejszę ilość cukru, trzeba próbować.
  • 1 galaretka agrestowa

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Rabarbar umyć, zdjąć z niego włókninę
  • potem pokroić na 1 cm kawałki.
  • Zasypać cukrem, wymieszać i przykryć.
  • Odstawić na 3 godziny, aby puściły sok.
  • Potem przelać do emaliowanego garnka i dusić.
  • Po kilku minutach zmiksować na papkę ręcznym blenderem.
  • Następnie wsypać 1 galaretkę agrestową w proszku,
  • dokładnie wymieszać i dusić do zgęstnienia
  • Gorącą masę nakładać w słoiki i pasteryzować ok. 15 minut.

Porady

Zobacz też: ciasto z rabarbarem i kruszonką

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: