Quiche z Kurczakiem i Szpinakiem

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów, który wychodzi zawsze i smakuje nieziemsko.

Dodany przez:

Quiche z Kurczakiem i Szpinakiem

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 12 głosów)

Składniki

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 150 g piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
  • 1 średnia cebula biała pokrojona
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 100 g twardego sera żółtego
  • 50 g sera błękitnego Lazur
  • 1 średnia marchewka
  • 3 średnie jajka całe
  • 2 żółtka
  • pół szklanki mleka 2 %
  • pół szklanki śmietany 18%
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Przed rozpoczęciem
  2. - nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
  3. - sery i marchew zetrzeć
  4. - kurczak i cebule pokroić w kostkę
  5. Przygotowanie,
  6. Pierwszym elementem farszu do naszej quichy będzie podsmażony na patelni kurczak wraz z cebulą (z przyprawą wedle uznania, najlepiej z sosem sojowym ciemnym)
  7. Następnie należy rozmrozić szpinak wraz z małą ilością wody i posiekanym czosnkiem, w małym rondelku na kuchence.
  8. Gdy oba te elementy zostaną już przygotowane, należy wyjąć ciasto francuskie z lodówki i rozłożyć je w naczyniu ceramicznym lub metalowym (28 cm średnicy) a następnie równo rozprowadzić kurczaka i szpinak na spodzie.
  9. Całość przysypujemy tartą marchewką i oboma serami tak aby żaden element nie wystawał zbyt mocno poza krawędź naczynia.
  10. Teraz przygotujemy zalewę jajeczno-śmietanową. Jajka całe i dodatkowe żółtka należy ubić na jednolity kolor, a następnie wlać mleko i śmietanę. Całość zalewy doprawić po jednej łyżeczce soli i pieprzu. Farsz należy zalać zalewą i włożyć do piekarnika.
  11. Po upływie 40 minut należy quiche wyjąć i poczekać 5 minut aż całość opadnie i zastygnie.
  12. Smacznego !
kurczak obiad tarta quiche szpinak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy