Quiche szpinakowe w kształcie serca

Quiche szpinakowe w kształcie serca

Dania główne

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 195 głosów)

Składniki:

  • Ciasto: - 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • Farsz: - 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 1 żółtko
  • 50 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 200 g sera Edamskiego MSM Mońki w bloku
  • sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200°C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy