Najbardziej znane pyzy, a przeze mnie najlepiej lubiane :)
Składniki:
Ciasto:
75 dag gotowanych ziemniaków
25 - 30 dag mąki pszennej
10 dag maki ziemniaczanej
1 łyżka śmietany
Farsz:
2 jajka
30 dag mięsa mielonego
cebula
2 łyżki bulionu
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Dodatkowo:
10 dag boczku
mała cebula
Tradycyjne pyzy z mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę.
2. Składniki ciasta połączyć i zagnieść, po czym odstawić na 10 minut.
3. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na oleju.
4. Do cebuli dodać mięso, usmażyć.
5. Wlać bulion i lekko ostudzić.
6. Masę mięsną wyrobić z bułką tartą i jajkiem, doprawić solą i pieprzem.
7. Z ciasta ziemniaczanego uformować wałek i pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie i starannie zlepić w kulę tak, aby mięso podczas gotowania nie wypłynęło.
8. Pyzy gotować przez 12-15 minut w osolonym wrzątku. Gotowe wyjąć, odsączyć.
9. Boczek podsmażyć z cebulką i polać gotowe pyzy.