Pyszny placek ziemniaczany z marchewką

Przygotowanie 20 min. Porcja 260 kcal.

PlackiNaleśniki

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
26.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 152 głosów)

Składniki:

  • 3/4 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • mała cebula
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki i marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do osobnych misek.
  • Z masy ziemniaczanej odsączyć zbierającą się wodę.
  • Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do ziemniaków.
  • Dodać marchew, wbić jajka, wsypać mąkę, przyprawić solą, pieprzem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać. Połowę oleju rozgrzać na patelni, łyżką wyłożyć masę warzywną.
  • Uformować gruby placek, smażyć, aż spód będzie zrumieniony.
  • Patelnię zdjąć z ognia, placek nakryć dużym talerzem, odwrócić patelnię.
  • Placek przełożyć z talerza na patelnię i dosmażyć z drugiej strony na reszcie oleju.
  • Podawać z keczupem.

Kalorie: 26.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy