CHEESEBURGER DOMOWY

Ocena:

4.46 (142)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 1 osoby
W żadnej budce nie kupicie tak pysznego pachnacego i zdrowego CHEESBURGERA!!!

Składniki:

  • Bułeczki:
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki
  • hamburger:
  • 500g miesa mielonego
  • 2 łyżeczki musztardy ostrej
  • 3 łyżeczki ketchupu
  • 2-3 łyżeczki kaszy manny
  • przyprawa do miesa mielonego
  • ostra papryka proszkowana
  • pieprz,natka pietruszki suszona
  • Ponadto:
  • sałata zielona
  • ser topiony w plasterkach lub zwykły ser
  • pomidor
  • ogórek świeży lub konserwowy
  • cebula

Cheeseburger domowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bułeczki:
  • Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i nie może się lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Po tym czasie uformować 6 bułeczek, które po uformowaniu w kulkę należy mocno spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
  • Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem.
  • Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut.
  • Hamburger:
  • Wszystkie składniki dobrze wymieszac.Uformowac w płaskie,okrągłe placki.Smażyc lub upiec na grillu.
  • Bułki przekroic na pół na wierzch dac lisc sałaty,na to hamburgera,ser żółty,pomidora,ogórek,cebule.Całośc polac ketchupem i majonezem.Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne