Propozycja dla lubiacych kanapki na goraco, zwlaszcza w porze kolacji.
Składniki:
* 500 g pieczarek;
* 250 g startego sera żółtego;
* keczup;
* 2-3 kwaszone ogórki;
* bagietki lub bułki typu ciabatta;
* odrobina oliwy z oliwek;
Pieczarkowe zapiekanki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pieczarki obrac, pokroic w kostke, podsmazyc na patelni z niewielka iloscia oliwy z oliwek, na niewielkim ogniu, jakies 10-15 minut. Posolic odrobine. Po tym czasie dodac do pieczarek 2-3 lyzki stolowe startego sera zoltego, wymieszac, az pieczarki z serem sie polacza i ser zacznie sie ciagnac. Trzeba uwazac, bo ser latwo moze przywrzec do patelni. Zdjac z ognia i lekko ostudzic. Bulki przekroic na pol, posmarowac kazda czesc keczupem lub koncentratem pomidorowym, nastepnie wylozyc mase pieczarkowa, pokroic w plasterki ogorki, polozyc je na wierzchu, calosc posypac startym serem zoltym. Piekarnik nagrzac do 180 stopni, blache wysmarowac lekko tluszczem, bulki ulozyc na blasze i zapiec w piekarniku przez ok. 10 minut, do czasu, az ser sie nie rozpusci i nie zacznie ciagnac. Zapiekanki wyjac, polac keczupem i podawac na goraco. Bulki powinny byc chrupiace. I gwarantuje, ze zapiekanki beda smakowaly tak pysznie jak te kupowane w wielu barach. Polecam...SMACZNEGO!!!