1kg zmielonego miesa do szynki ( mozna kupic juz zmielone, ale ja kupuje szynke i sama ja mielę)
0,5 kg cebuli
sól
pieprz
olej
odrobina wody
Pyszne steki mojej cioci - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebule obieramy i krajamy w krązki. podsmażamy ja na oleju do zmięknięcia. Mieso zmielone od szynki doprawiamy sola, pieprzem i dodajemy 2-3 łyzek wody. Wyrabiamy dłuższą chwile do uzyskania gładkiej masy. Formujemy kotlety. Podsmazona cebulę zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu smazymy kotlety z obu stron. Po usmażeniu na każdym kotlecie układamy odrobinę cebuli. Podajemy z ziemniaczkami i surówka.
Jest to ulubione danie mojej rodziny a przepis dostałam od mojej cioci. Serdecznie polecam, prosto i smacznie