Pyszne placuszki z kurczaka z pieczarkami i cebulą

Placuszki smakują równie dobrze na zimno. Można usmażyć więcej i obiad na dwa dni gotowy.

PlackiNaleśniki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 177 głosów)

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 30 dag cebuli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • mąka
  • przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i dusimy na maśle. Zostawiamy do wystygnięcia. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i mieszamy z przyprawą do kurczaka Do wystudzonych pieczarek i cebuli dodajemy kurczaka, majonez i jajka. Mieszamy i dosypujemy mąki, żeby zagęścić masę. Placuszki smażymy na odrobinie oleju na średnim ogniu (kurczak wymaga nieco dłuższego smażenia) i układamy na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubioną surówką i ziemniakami :]
  • Pieczarki , cebulę i kurczaka najczęściej przygotowuję dzień wcześniej, żeby nie tracić czasu na studzenie. Poza tym, jeśli przeleżą przez noc w lodówce placuszki będą bardziej zwarte i dzięki temu można dodać mniej mąki.
  • Dzięki dodatkowi majonezu placuszki są delikatniejsze.
  • Do placuszków polecam surówkę z kiszonej kapusty i ziemniaki z masłem i szczypiorkiem.
  • Do moich placuszków nie dodaję soli, jedynie przyprawę do kurczaka. Można jednak odrobinę je doprawić wedle uznania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy