Ciasto 3 bit

Ocena:

4.49 (156)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ciasto 3 bit to prosty, szybki i smaczny deser bez pieczenia, który przygotowuje się na spodzie z herbatników. Między warstwami z maślanych ciastek kryje się masa krówkowa i krem budyniowy, a wierzch deseru udekorowany jest bitą śmietaną i startą czekoladą. To świetna propozycja do kawy lub herbaty, a także na przyjęcia, urodziny lub święta. Podajemy niezawodny przepis na ciasto 3 bit bez pieczenia. To nie lada gratka dla osób, które kochają smak tego znanego batonika.

Składniki:

  • masa krówkowa  500 g

  • herbatniki  500 g

  • mleko  500 ml

  • cukier  25 g

  • cukier waniliowy  17 g

  • budyń śmietankowy  37 g

  • mąka pszenna  15 g

  • mąka ziemniaczana  25 g

  • masło  125 g

  • śmietana 36%  500 ml

  • śmietan-fix  9 g

  • czekolada deserowa  50 g

Ciasto 3 bit - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wykładamy foremkę o wymiarach około 20x30 cm papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Umieszczamy na jej spodzie jasne herbatniki (około 20 sztuk, jedna obok drugiej), tworząc pierwszą warstwę ciasta. Maślane ciasteczka da się zastąpić słonymi krakersami. Możemy też zrobić blaty z puszystego biszkoptu, ale deser w takiej wersji wymaga więcej pracy i użycia piekarnika.   

    ciasto 3 bit - spód z herbatników
  • Krok 2:

    Kolejna warstwa to masa krówkowa. Żeby łatwiej było ją rozsmarować na herbatnikach, warto ją lekko podgrzać. Możemy włożyć puszkę do kąpieli wodnej lub wyjąć kajmak na miseczkę i wstawić go na chwilę do mikrofali (mleczny karmel bez trudu przyrządzimy także samodzielnie, od podstaw, na przykład korzystając z przepisu na dulce de leche). Mieszamy masę łyżką i rozprowadzamy ją na przygotowanym spodzie. Na wierzchu umieszczamy kolejną warstwę herbatników. 

    ciasto 3 bit - warstwa krówkowa
  • Krok 3:

    Wlewamy do rondelka 375 ml mleka. Dodajemy masło, cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwymi ziarenkami, a nie sztucznym aromatem) oraz drobny biały cukier. Podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. W oddzielnym naczyniu mieszamy pozostałe mleko z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz budyniem śmietankowym. Wlewamy powstałą miksturę do gotującego się mleka z masłem. Energicznie mieszamy, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej, żeby nie powstały grudki. Czekamy, aż budyń zgęstnieje, po czym zdejmujemy rondelek z palnika. 

    ciasto 3 bit - gotowanie budyniu
  • Krok 4:

    Wykładamy gorący budyń do foremki. Starannie rozsmarowujemy go łyżką lub szpatułką. Przykrywamy go kolejną, ostatnią warstwą ciastek. Odstawiamy deser do całkowitego wystudzenia, po czym wstawiamy go do lodówki. Podczas gdy ciasto 3 bit na herbatnikach się chłodzi, przygotowujemy dekorację. 

    ciasto 3 bit - warstwa budyniowa
  • Krok 5:

    Ubijamy słodką śmietanę 36% na puszysty krem. Pod koniec miksowania dodajemy stabilizator. Możemy wykorzystać gotowy produkt przeznaczony do zagęszczania bitej śmietany lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozmieszane w 1/3 szklanki ciepłej wody. Innym sposobem na uzyskanie stabilnego kremu jest dodanie tłustego włoskiego serka. Ciasto 3 bit z mascarpone będzie jeszcze bardziej dekadenckie i rozpływające się w ustach. Wykładamy bitą śmietanę na schłodzony deser. Wierzch dekorujemy czekoladą (najlepiej deserową lub gorzką) startą na drobnych oczkach tarki. 

    ciasto 3 bit - dekoracja
  • Krok 6:

    Gotowy deser z dekoracją z bitej śmietany i czekolady ponownie odstawiamy w zimne miejsce. Powinien spędzić w lodówce co najmniej 2–3 godziny, ale najlepiej zostawić go tam na całą noc (czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji dania). Kiedy wszystkie warstwy stężeją, a herbatniki zmiękną, kroimy ciasto w kwadraciki. Dobrze jest użyć w tym celu zanurzonego w gorącej wodzie, a następnie osuszonego ostrza, żeby porcje miały równe krawędzie.   

    ciasto 3 bit - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne