Pyszna sałatka z tuńczykiem i brokułem

Sałatka majonezowa z tuńczykiem, jajkiem i warzywami

Sałatki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 166 głosów)

Składniki:

  • 1 duża puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 3 ogórki konserwowe
  • mała puszka kukurydzy bonduelle
  • 1 puszka groszku
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • sól, pieprz biały do smaku

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Tuńczyka, groszek i kukurydze osączyć dobrze z zalewy, włożyć do dużej miski. Dodać orzeszki, pokrojone na kosteczkę ogórki, cebulkę (dowolną, ja użyłam białej, w białej), pokrojone grubo jaja i różyczki brokuła (zalane wrzątkiem, gotowane 3-4 min, przelane zimna wodą, osuszone). Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez, jogurt i musztardę - wymieszać. Przełożyć do ładnej salaterki, przykryć folia i schłodzić. Przed podaniem udekorować dowolnie zieleniną.
  • To nie jest duża porcja - można ją zwiększyć podwajając podane składniki, zmienić proporcje.
  • Można też dodać 2 ugotowane wcześniej w mundurkach ziemniaki, pokrojone w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy