Sałatka majonezowa z tuńczykiem, jajkiem i warzywami
Składniki:
1 duża puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
2 jaja ugotowane na twardo
3 ogórki konserwowe
mała puszka kukurydzy bonduelle
1 puszka groszku
kilka różyczek brokuła
1 cebulka
1 łyżka orzeszków piniowych
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
sól, pieprz biały do smaku
Pyszna sałatka z tuńczykiem i brokułem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Tuńczyka, groszek i kukurydze osączyć dobrze z zalewy, włożyć do dużej miski. Dodać orzeszki, pokrojone na kosteczkę ogórki, cebulkę (dowolną, ja użyłam białej, w białej), pokrojone grubo jaja i różyczki brokuła (zalane wrzątkiem, gotowane 3-4 min, przelane zimna wodą, osuszone). Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez, jogurt i musztardę - wymieszać. Przełożyć do ładnej salaterki, przykryć folia i schłodzić. Przed podaniem udekorować dowolnie zieleniną.
To nie jest duża porcja - można ją zwiększyć podwajając podane składniki, zmienić proporcje.
Można też dodać 2 ugotowane wcześniej w mundurkach ziemniaki, pokrojone w kostkę.