Puszysty torcik z bezami

Delikatny i puszysty torcik udekorowany kolorowymi bezami.

tortyDeserygalaretkibezapianka

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 196 głosów)

Składniki:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 25 dag cukru
  • 60 dag serka śmietankowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 500 ml śmietany kremówki ( 30 %)
  • bezy do dekoracji

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Spód:
  • 1 galaretkę wiśniową rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Gdy galaretka zacznie tężeć zalać nią biszkopty. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Masa:
  • Galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do wystygnięcia. Serek wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do serka. Delikatnie połączyć, aby powstała jednolita masa. Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do serka i energicznie wymieszać by nie powstały grudki. Gdy masa serkowo-galaretkowa zacznie tężeć ( konsystencja gęstej śmietany, nie należy czekać zbyt długo bo później masa nie będzie się lała) wylać ją na biszkoptowy spód. Masę wyrównać na cieście. Ciasto wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • Wierzch:
  • Kolejną galaretkę wiśniową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do stężenia. Gdy galaretką zacznie tężeć ubić ją mikserem na puszystą piankę. Wylać ją na ciasto i wyrównać. Wstawić do schłodzenie na około 5 godzin. Tuż przed podaniem udekorować torcik bezami.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy