Sernik z serków homogenizowanych

Ocena:

4.32 (180)

  • 2 godz. 0 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Sernik z serków homogenizowanych pieczony na kruchym spodzie jest łatwiejszą do przygotowania alternatywą dla tradycyjnego przepisu. Zamiast twarogu dodajemy serki o smaku waniliowym. Dzięki nim masa jest delikatna, kremowa i przyjemnie pachnie. W klasycznej wersji ciasto pokrywamy polewą czekoladową. Świetnie smakuje także sernik z homogenizowanych serków z brzoskwiniami w syropie lub z dodatkiem świeżych owoców.

Składniki:

  • mąka pszenna  200 g

  • masło  300 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • cukier  250 g

  • jajka  7 szt.

  • serek homogenizowany  1 kg

  • cukier waniliowy  5 g

  • budyń waniliowy  90 g

Sernik z serków homogenizowanych - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Spód: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy je nożem. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, 100 g cukru i 2 jajka. Szybko zagniatamy ciasto w kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 min do lodówki.

  • Krok 2:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 3:

    Pieczenie spodu: wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim dno przygotowanej blachy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10–12 min.

  • Krok 4:

    Masło do masy serowej: pozostałe masło (100 g) przekładamy do rondelka, roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.

  • Krok 5:

    Masa serowa: serki homogenizowane przekładamy do dużej miski, dodajemy 5 jajek, 150 g cukru zwykłego i cukier waniliowy. Całość mieszamy mikserem na niskich obrotach. Dodajemy budyń waniliowy w proszku, roztopione masło i ponownie mieszamy.

  • Krok 6:

    Pieczenie sernika w całości: na zarumieniony spód przekładamy masę serową. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170°C i pieczemy przez 60 min.

  • Krok 7:

    Stopniowe studzenie: po upieczeniu, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Sernik z serków homogenizowanych zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

  • Krok 8:

    Podawanie: przestudzone ciasto przykrywamy polewą czekoladową.

Porady

  • Blachę na ciasto możemy także posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.
  • W klasycznym przepisie na polewę czekoladową w składnikach jest kakao lub czekolada deserowa. Jeśli mamy ochotę możemy w ten sam sposób zrobić polewę z mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady.
  • Aby zmienić spód na czekoladowy, wystarczy dodać do ciasta 30 g kakao.
  • Kruchym ciastem wylepiamy nie tylko spód, ale także boki tortownicy.
  • Po 60 min w piekarniku prawdopodobnie sernik będzie jeszcze lekko płynny. Nie musimy się tym martwić – po ostygnięciu zrobi się bardziej zwarty.
  • Sernik z homogenizowanych serków waniliowych wstawiamy do lodówki na min. 12 godz. Dobrze schłodzony – bez problemu pokroimy na ładne porcje.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sernik z serków homogenizowanych pieczony na herbatnikach

W szybszej wersji przepisu, zamiast spodu z kruchego ciasta, możemy sięgnąć po herbatniki. Przy pomocy blendera lub w malakserze kruszymy je na proszek, a następnie mieszamy z roztopionym (i ostudzonym) masłem. Ciastem z herbatników wykładamy dno tortownicy i wstawiamy do schłodzenia na ok. 30 min.

Sernik z serków homogenizowanych możemy upiec także na biszkoptach. Układamy je ciasno obok siebie, zalewamy masą serową i wstawiamy do piekarnika na 60 min. Po tym czasie, stopniowo studzimy, zgodnie z podstawowym przepisem.

Dodatki do sernika z serków homogenizowanych

Podobnie jak sernik tradycyjny, również ten z serków homogenizowanych możemy przygotować z różnymi dodatkami:

  • z brzoskwiniami w syropie – popularny dodatek do ciast i deserów warto przygotować samodzielnie z owoców sezonowych,
  • z truskawkami lub malinami – możemy je położyć na wierzch ciasta lub dodać do masy,
  • z kruszonką – przygotowujemy ją z masło, mąki i cukru pudru. Chłodzimy i posypujemy nią wierzch ciasta tuż przed włożeniem do piekarnika,
  • z kremem cytrynowym – śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i odrobiną soku z cytryny. Krem nakładamy na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki. Możemy pokusić się także o bardziej rozbudowaną wersję – krem cytrynowy z mascarpone i białą czekoladą.

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Dla osób, które lubią proste desery, świetnym rozwiązaniem jest sernik z serków homogenizowanych bez pieczenia. Wystarczy zmiksować serki z ostudzoną żelatyną (rozpuszczamy ją wcześniej w ciepłej wodzie) lub galaretką owocową. Do sernika na zimno możemy dodać świeże truskawki, maliny, brzoskwinie, borówki, jeżyny lub jagody.

Owoce doskonale wyglądają także ułożone na wierzchu ciasta, jak w przepisie na sernik na zimno z brzoskwiniami. Pysznym wariantem jest również sernik na zimno z musem mango.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne