Artur Rogalski
4.44 (186)
Sernik nowojorski jest puszysty, lekki, wyjątkowo kremowy i wilgotny, a wszystko to dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej. Na delikatną konsystencję wpływa dodatek słodkiej śmietanki. Słodycz twarogu jest przełamana kwaskową polewą. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony, dodatkowo można go polać frużeliną, np. wiśniową lub z czarnej porzeczki. Poniżej znajdziecie przepis na sernik po nowojorsku w klasycznej wersji. Tego naprawdę warto spróbować.
herbatniki 160 g
masło 1 szt.
twaróg 1 kg
cukier 220 g
śmietana 30% 250 ml
mąka ziemniaczana 40 g
jajka 4 szt.
ekstrakt waniliowy 5 ml
śmietana 18% 200 g
cukier puder 30 g
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę wykładamy papierem, dodatkowo można posmarować ją wcześniej masłem, zwłaszcza ranty. Rozpuszczamy 100 g masła, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Spód: herbatniki kruszymy w malakserze, możemy też szczelnie zawinąć je w ściereczkę i uderzać nimi o blat (jeśli mamy więcej czasu można upiec spód z kruchego ciasta). Łączymy je z rozpuszczonym masłem. Potem herbatnikowym ciastem wykładamy spód tortownicy. Wkładamy go do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy go i odstawiamy do wystudzenia.
Masa serowa: twaróg sernikowy przekładamy do miski, dodajemy cukier i śmietankę 30%, mieszamy. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka i ponownie mieszamy do połączenia składników. Dolewamy jeszcze ekstrakt waniliowy i mieszamy po raz ostatni.
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Gotujemy 1,5 l wody. W tym czasie w tortownicy z podpieczonym spodem smarujemy masłem ranty. Przelewamy masę serową. Wrzącą wodę przelewamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, wkładamy ją na najniższy poziom piekarnika. Sernik nowojorski ustawiamy na blasze powyżej, bezpośrednio nad tą z wodą. Pieczemy przez 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, na 80 minut. Gotowe ciasto zostawiamy w piekarniku do wystudzenia, przy zamkniętych drzwiczkach.
Polewa: gęstą śmietanę 18% mieszamy z cukrem pudrem. Wylewamy ją na całkowicie wystudzony sernik nowojorski. Warto wstawić go na kilka godzin do lodówki, wtedy śmietana nie będzie po nim spływała.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 30% na nowoczesne meble, lampy i dodatki do Twojego domu. Oferta nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi. Promocja dostępna na kare24.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na nieprzecenione bestsellery i produkty z nowej kolekcji. Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych (w Warszawie i Krakowie) i online na balaganstudio.com. Z wyłączeniem kolekcji biżuterii Balagan・W.KRUK・Felicita! Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat do -40% przy zakupie min. 2 sztuk na cały asortyment marki answear.LAB. Oferta dostępna na www.answear.com. Szczegóły na stronie.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.