Puszyste placki z jabłkami wg Aleex

Pyszne, puszyste placuszki wypełnione aromatycznymi kawałkami jabłek.

DeseryPlackiNaleśniki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.38 z 170 głosów)

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki
  • 2 jajka
  • 2 niepełne szkl mleka
  • cukier wanilinowy
  • niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-7 jabłek
  • oliwa
  • cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Z jajek, mąki, cukru wanilinowego, proszku i mleka zrobić gęste ciasto naleśnikowe. Aby je uzyskać, należy wszystkie produkty włożyć do miski i wymieszać.
  • 2. Jabłka obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Dwa większe pokroić na niewielkie, cienki kawałki, resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozdrobnione jabłka wymieszać dokładnie z ciastem.
  • 3. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor.
  • 4. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy