Puszyste naleśniki

Ocena:

4.22 (204)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • średni

Przepis na naleśniki puszyste to nie lada gratka! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z dodatkiem konfitury i twarożku lub świeżymi owocami. Nie znaczy to jednak, że zawiodą miłośników wytrawnych dań. Jednak jak zrobić puszyste naleśniki? Dzięki dodatkowi gazowanej wody i ubiciu białek na sztywną pianę można spodziewać się pysznych efektów! Mamy idealny przepis na naleśniki - puszyste i miękkie. 

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • mleko  0.5 l

  • woda gazowana  0.5 szklanki

  • mąka pszenna  200 g

  • cukier waniliowy  1 łyżka stołowa

Puszyste naleśniki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Białka ubić na sztywną pianę. W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, mąkę przesiać i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość łyżką. puszyste-nalesniki-skladniki
  • Krok 2: Ciasto na puszyste naleśniki smażyć na patelni posmarowanej olejem rzepakowym na złoty kolor z obu stron. puszyste-nalesniki-przepis

Porady

  • Białka należy ubić na sztywną pianę. Pomoże nam w tym dosypanie szczypty soli - dzięki temu białka będą się łatwiej ubijać, a piana będzie wolniej opadać!
  • Naleśniki najlepiej smażyć na małym ogniu. Nie będą się wtedy przypalać, a czas potrzebny do ich usmażenia pozostanie prawie taki sam.
  • Jeśli chcemy przygotować te naleśniki w wersji wytrawnej należy zrezygnować z dodatku cukru waniliowego. Ciasto należy lekko posolić.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić puszyste naleśniki?

Co zrobić, żeby naleśniki były puszyste? Istnieje kilka kuchennych sztuczek, których zastosowanie sprawi, że upieczemy naprawdę puszyste naleśniki. Najczęściej stosowanym sposobem jest dodanie do ciasta naleśnikowego wody gazowanej zamiast źródlanej. Można również osobno ubić pianę z białek i dodać ją do ciasta na naleśniki tuż przed smażeniem. Ważne, aby pianę z białek wymieszać z resztą ciasta kilkoma zdecydowanymi, jednak delikatnymi, ruchami. Zbyt intensywne mieszanie sprawi, że piana z białek opadnie. Jeszcze innym rozwiązaniem jest dodanie odrobiny sody, która pod wpływem temperatury pomoże ciastu wyrosnąć. Puszyste naleśniki przypominają trochę delikatne omlety angielskie, jednak oba przepisy różnią się proporcjami. 
 

Dzień naleśnika

W Polsce pod koniec karnawału odchodzimy Tłusty Czwartek, podczas którego bezkarnie możemy zajadać się pysznymi pączkami. Jest to typowo polska tradycja. Natomiast w krajach anglosaskich obchodzony jest Pancakes day (Dzień naleśnika), podczas którego smażone są najróżniejsze typy tych placków. Puszyste naleśniki podawane są głównie w wersji na słodko. Jest to święto godne uwagi.

Sprawdź także przepis na pyszne pancakes

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne