Puszyste ciasto brzoskwiniowe z cynamonem

To ciasto jest lekkie i wilgotne. Dodatek cynamonu sprawia, że zyskuje nieco nieoczywistego charakteru.

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 1.33 z 3 głosów)

Składniki

  • 50 dag brzoskwiń, bez skóry i pestek, pokrojonych
  • 3 łyżki masła, zmiękczonego + do formy
  • 13 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 10 dag proszku budyniu waniliowego
  • jajko
  • pół szklanki mleka
  • łyżeczka ekstraktu wanilii
  • łyżka brązowego cukru
  • 25 dag śmietankowego miękkiego serka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 10 dag cukru
  • 4 łyżki soku brzoskwiniowego lub pomarańczowego
  • ćwierć łyżeczki cynamonu zmieszanego z 3 łyżeczkami cukru

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180ºC. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. W dużej misce resztę mąki łączymy z proszkiem do pieczenia, solą, proszkiem budyniowym, masłem, jajkiem, mlekiem i wanilią. Ubijamy mikserem przez 2–3 min, aż wszystko się dokładnie połączy i nie będzie grudek.
  2. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy. Brzoskwinie delikatnie „upuszczamy” w ciasto – ilość zależy od własnego uznania, ale uważajmy by nie przesadzić, aby ciasto wyrosło. Posypujemy brązowym cukrem. Odstawiamy.
  3. Serek śmietankowy ubijamy ze śmietaną, cukrem, sokiem (najlepiej za pomocą ręcznej trzepaczki) do uzyskania gładkiej konsystencji. Puszystą masę równomiernie rozkładamy na owocach, pozostawiając ok. 2,5 cm wolnej przestrzeni wokół krawędzi formy. Posypujemy mieszaniną cukru i cynamonu.
  4. Pieczemy przez 30–40 min. Środek ciasta nie powinien po upieczeniu być całkowicie sztywny. Studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018

Wskazówki

Zobacz też: proste ciasto z owocami

deser ciasto brzoskwinie ciasto z owocami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy