Puszek na żółtkach

bardzo stary przepis, ciasto jest puszyste i uwielbiane przez dzieci

CiastaDesery

Czas przygotowania:
55 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 190 głosów)

Składniki:

  • 8 żółtek
  • 1 całe jajko
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Utrzeć żółtka i jajko, dodając stopniowo ¾ szklanki cukru pudru. Po około 6 minutach ucierania
  • zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąkę /1 szklanka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia/.
  • Na koniec dodać 1 łyżkę octu.
  • Piec w tortownicy z kominkiem /ok.40 minut w 180 st./Popudrować.
  • Zimne ciasto można przełożyć lekkim kremem na bazie kefiru.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy