Puree ziemniaczane z boczkiem

Tak przyżądzone puree podajemy z jajkiem sadzonym oraz korniszonem. PYCHA!

dania mięsnepuree

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 146 głosów)

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 3 plastry boczku parzonego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyzeczka soli

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Boczek kroimy w drobną kostkę smażmy na maśle, lub patelni teflonowej.
  • Osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
  • Gotujemy w osolonej wodzie aż bębą miękkie.
  • Odcedzamy,osuszamy nad ogniem.
  • Dodajemy boczek, masło oraz mleko-tłuczemy.
  • Formujemy łyżką do lodów, lub innym przyżądem
  • Smacznego;)
  • Na jedną osobę przypada po 2 kulki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy