Puree z klopsikami w białym sosie

Danie uwielbiane przez całą moją rodzinę :)

dania mięsneklopsikipureeSosy

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 195 głosów)

Składniki:

  • Puree:
  • ziemniaki
  • masło
  • mleko
  • sól
  • Klopsiki:
  • mięso mielone
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • pieprz ziołowy
  • sypka słodka papryka
  • sól
  • Sos:
  • woda ok. 1,5 litra
  • pół szklanki śmietany 18 %
  • 3 łyżki mąki
  • 1 duża marchew
  • pół korzenia selera
  • 2 łyżeczki musztardy sarebskiej
  • 2 szczypty pieprzu ziołowego i vegiety
  • sól
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Puree:
  • Obieramy, myjemy i gotujemy ziemniaki do miękkości. Odlewamy wodę i ciepłe przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy masło, mleko i sól. Ważne, aby puree miało konsystencję kremu.
  • Klopsiki:
  • Mięso mielone mieszamy z przyprawami, jajkami i bułką tartą. Formujemy małe klopsiki.
  • Sos:
  • Do wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i korzeń selera. Wsypujemy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe. Doprawiamy solą, vegietą i pieprzem ziołowym. Gotujemy do miękkości marchewki oraz selera, a następnie wrzucamy do sosu klopsiki. Po ok 15 minutach wyjmujemy je i odstawiamy. Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy do sosu stale mieszając. Na koniec musztarda i śmietana.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy