Purée z groszku z łososiem i miodowym sosem

Purée z groszku z łososiem i miodowym sosem to prosta propozycja na letnie śniadanie. Łatwa przystawka na wyjątkowe spotkania w gronie przyjaciół.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 600 g grubego filetu ze świeżego łososia, ze skórą
  • mały kieliszek wódki
  • łyżka grubej soli
  • łyżka cukru
  • łyżeczka czubata młotkowanego pieprzu
  • pęczek grubszego nieco kopru + łyżka posiekanego drobnego koperku
  • czubata łyżeczka musztardy Dijon
  • łyżka gęstego miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, cukier
  • 500 g świeżego wyłuskanego groszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki czubate mascarpone lub serka typu philadelphia
  • pieczywo do podania (bagietka, razowiec)

Przygotowanie

  1. Zaczynamy z wyprzedzeniem najlepiej 48-godz.: łososia układamy skórą na bawełnianej szmatce. Polewamy wierzch wódką, obsypujemy grubą solą, cukrem i pieprzem, obkładamy gałązkami kopru z pęczka i zawijamy szczelnie. Chowamy do lodówki, dociążając rybę np. deską. Po 2 dniach zdejmujemy z łososia skórę, koper i przyprawy, a następnie „ugotowane” w soli mięso kroimy w cienkie paski, koniecznie ostrym nożem. Z musztardy, miodu i oliwy ukręcamy sos.
  2. W osolonej wodzie z dodatkiem cukru gotujemy groszek, aż zmięknie. Odcedzamy, przekładamy do garnka i rozgniatamy jeszcze ciepły widelcem, mieszamy z masłem i doprawiamy solą. Kiedy wystygnie, mieszamy z serkiem i posiekanym koperkiem. Purée kładziemy grubo na kromkach pieczywa, na nim – plastry łososia, a całość polewamy miodowym sosem.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017.

Wskazówki

Zobacz także: zupa krem z groszku, szpinaku i mięty

groszek łosoś
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy