Puree z dyni z tagliatelle

A tak na przekór trochę wszystkim zupę krem z dyni, tym razem dynia jako podstawa gęstego sosu.

Sosydania z makaronemtagliatelle

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 193 głosów)

Składniki:

  • Składniki dla 4 os.:
  • 1/2 dyni hokkaido
  • 1/2 korzenia selera
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 żółtej cukini
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • oliwa z oliwek
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dynię obieramy i kroimy na kawałki. Seler, pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego dodajemy ząbki czosnku, chili, rozmaryn i cukinię pokrojoną w kawałki. Podlewamy oliwą, solimy doprawiamy pieprzem i pieczemy wszystko aby nabrało koloru ok. 40 minut. Po upieczeniu podelwamy ok. 1/2-3/4 szklanki przegotowanej wody i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy jeszcze ew. do smaku. Możemy podać jako sos do makaronu, jako dodatek do dania głównego posypane sporą ilością startego parmezanu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 90 min.
Ciasto z dyni
pyszne ciasto z dyni

luna19

Ciasto z dyni