Puree z dyni lekko wanilowe

Przepis na puree, które można wykorzystać nie tylko do przygotowania placków

Przetwory

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 181 głosów)

Składniki:

  • 1 kg dyni obranej
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Obraną dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do garnka, podlać wodą i dusić tak długo aż dynia zmięknie i rozgotuje się, a woda w większości wyparuje. Dynię trzeba od czasu do czasu przemieszać. Gdy dynia będzie już dostatecznie gęsta dodać cukier waniliowy i parę minut jeszcze pogotować. Dynię wystudzić (najlepiej wyłożyć na drobne sitko, wtedy nadmiar wody wpłynie do miseczki) Z tej porcji wychodzi ok 2 szklanek puree.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 90 min.
Ciasto z dyni
pyszne ciasto z dyni

luna19

Ciasto z dyni