Pulpeciki drobiowe z mozzarellą

Ocena:

4.53 (183)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pulpeciki to propozycja na szybki obiad - dodatek mozzarelli sprawi, że mięso w połączeniu z przyprawami zyska wyjątkowego aromatu. Pulpeciki zrobimy w mniej niż pół godziny!

Składniki:

  • pierś z kurczaka  500 g

  • jajka  1 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • cebula  1 szt.

  • cukinia  100 g

  • mozzarella  200 g

  • bułka tarta  100 g

  • natka pietruszki  40 g

  • zioła prowansalskie  5 g

  • sos sojowy  5 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  5 g

  • olej  45 ml

Pulpeciki drobiowe z mozzarellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy.

  • Krok 2:

    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, szklimy. Dodajemy czosnek, krótko podsmażamy. Dokładamy cukinię, mieszamy i dusimy 2–3 min. Studzimy.

  • Krok 3:

    Mięso wyrabiamy z uduszonymi składnikami, mozzarellą, jajkiem i natką. Jeśli masa jest za rzadka, dosypujemy bułki tartej, aby była spoista.

  • Krok 4:

    Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kuleczki i panierujemy w tartej bułce. Smażymy na rumiano ze wszystkich stron, ok. 3 min.

  • Krok 5:

    Podlewamy ok. 1/2 szklanki wody wymieszanej z łyżeczką sosu sojowego, przykrywamy i dusimy jeszcze 3 min. Podajemy z kaszą mazurską i pomidorami z posiekaną dymką oraz wstążkami cukinii.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.

Porady

Zobacz też: Sałatka owocowo-ziołowa z mozzarellą i prosciutto

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne