Pulpety w sosie pieczarkowo-koperkowym

Połączenie sosów: pieczarkowego i koperkowego i do tego pulpety.

dania mięsnepulpetySosy

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 183 głosów)

Składniki:

  • 500g mięsa wieprzowego
  • 300g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 2 kostki rosołowe
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • 200 ml słodkiej śmietany 18%
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso umyć i zmielić z 1 cebulą, Dodać bułkę tartą, jajka, sól i pieprz, wymieszać. W garnku zagotować wodę z kostkami rosołowymi, liściem i zielem. Z masy formować kulki i wrzucać na gotującą się wodę, gotować 10 minut. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć wcześniej oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć. Pieczarki przełożyć do pulpetów, dodać koperek i chwilę gotować. Zagęścić sos śmietaną. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można dodać 2 łyżki mąki rozrobione w wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy