Pulpeciki w sosie pomidorowo-serowym

Pulpeciki z mielonej wieprzowiny w sosie.

dania mięsneSosy

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 199 głosów)

Składniki:

  • 1/2 cebuli
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 małe jajko
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 litr bulionu wieprzowego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 4 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 200 g serka topionego ze szczypiorkiem

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Cebulę pokroić w kostkę. Dodać ją do mięsa (użyłam zmielonej szynki). Dodać też do niego jajko, pieprz, przyprawę w płynie i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać. Bulion zagotować. Z mięsnej masy formować niezbyt duże kulki i wrzucać je do gotującego się bulionu. Dodać do niego ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 15 minut. Na patelnię wlać trochę oleju (3-4 łyżki), wymieszać go z mąką. Dodać do tego przecier pomidorowy i serek topiony. Podgrzewać tak długo, aż serek zacznie się topić (mieszać od czasu do czasu). Wlać do tego 3 chochle bulionu, w którym gotują się pulpeciki, wymieszać. Przelać do garnka z pulpecikami, wymieszać i zagotować.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy