Pulpeciki mięsne w zalewie winnej

bardzo smaczne, idealne na imprezki

Przekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.45 z 205 głosów)

Składniki:

  • PULPETY
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 torebka ugotowanego ryżu, wystudzonego
  • 1 czerstwa bułka namoczona w bulionie i potem osączona
  • 1 cebula posiekana i zeszklona, wystudzona
  • 1 ząbek czosnku sprasowanego
  • 2 jajka
  • Bułka tarta do zagęszczenia ok. 2-3 łyżki
  • 1 łyżka wody mineralnej gazowanej
  • Sól lub Vegeta, pieprz kolorowy mielony, słodka mielona papryka do smaku
  • Bułka tarta do panierki
  • ZALEWA:
  • 1 szklanka octu
  • 5 szklanek wody
  • Ok. 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 listki laurowe
  • 12 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 cebule pokrojone w półtalarki
  • 0,5 szklanki Martini lub wina półsłodkiego

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Zagotować wodę, ocet, dodając listek ziele i pieprz. Dodać cebule i wlać Martini, podgotować troszkę, aby cebula lekko zmiękła.
  • Wystudzić zalewę.
  • W tym czasie do mięsa mielonego dodać ryż, cebulę, bułkę osączoną, wbić jajka, dodać czosnek i przyprawy, wymieszać dokładnie, wlać wodę i zagęścić masę bułką tartą lub kaszą manną.
  • Maczając ręce w wodzie formować pulpeciki, panierować je w bułce tartej i obsmażyć na rumiano. Osączyć na bibule i ułożyć na blasze piekarnikowej wysłanej folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10- 15 minut, aby doszły w srodku.
  • Usmażone pulpety ułożyć w słoju lub innym naczyniu i zalać je zimną zalewą. Odstawić w chłodne miejsce na minimum kilka godzin.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy