Pudding ,,Czwarty Tłustek „:

Pudding po polsku - czyli remanent po Tłustym czwartku

Deserypączkipudding

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 162 głosów)

Składniki:

  • ok. ½ kg mrożonych owoców ( po 15 dag malin, wiśni i truskawek )
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 galaretka owocowa z cukrem ( na ½ litra – wiśniowa lub truskawkowa )
  • 5 pączków
  • bita śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Owoce zasypać cukrem , podlać wodą i gotować , aż puszczą sok, zmiękną i całkowicie się rozmrożą . Wsypać galaretkę i mieszając rozpuścić ją . Miseczkę średnicy ok. 20 centymetrów wyłożyć dokładnie folią spożywczą ( tak by spore jej kawałki zwisały po brzegach ). Pączki pokroić w plasterki grubości 1 centymetra . Kawałki 3 pączków maczać w galaretce z obu stron i wykładać nimi dno i boki miski( ściśle ) . 2 pączki namoczyć w galaretce i odłożyć . Pozostałe owoce z resztką płynu ( zostanie go bardzo mało ) przełożyć do miski na pączki . Przykryć z góry odłożonymi , nasączonymi kawałkami . zawinąć folię tak by ściśle przykryła wierzch . Położyć odwrócony do góry dnem talerzyk śniadaniowy. Dobrze go docisnąć i obciążyć czymś ( NP. słoikiem ogórków ) . Wstawić do lodówki na jakieś 3 godziny. Wyjąć z miski unosząc za folię i wyłożyć na paterę . Odwinąć folię . Udekorować bitą śmietaną . Kroić na kawałki . Podawać do jedzenia tradycyjnie jak każdy pudding – z dużą łyżką .
  • Gwoli wyjaśnienia nazwy . Pięcioletnia wnuczka Karolinka zdając relację z czwartkowego pobytu w przedszkole tak opowiadała :,,…a na podwieczorek były pączki , bo dziś jest czwarty tłustek ..”.
  • Ponieważ w tym roku z powodu rozgardiaszu po powrocie z angielskich rozjazdów , pączki pojawiły się hurtowo nabyte w cukierni ( każdy przychodził z pączkami ), i już w piątek przypominały kule armatnie , doszłam do wniosku , że pora na kulinarne przeróbki angielskich przepisów. Wiosenny pudding moim zdaniem doskonale nadawał się do wykorzystania obeschniętych pączków. A jak by miał się nazywać ? Oczywiście ,, Pudding Czwarty Tłustek .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy