4.47 (195)
Pudding chia to propozycja na zdrowy i sycący mały posiłek, który można zjeść na podwieczorek lub drugie śniadanie. Wystarczy namoczyć w mleku szałwię hiszpańską, która świetnie komponuje się ze świeżymi, sezonowymi owocami. Z powodzeniem można bawić się składnikami i postawić na napoje roślinne i inne owoce, za każdym razem smak będzie się nieco różnił. Polecamy sprawdzony przepis na pudding chia z mango.
nasiona chia 30 g
mleko 250 ml
cukier 24 g
mango 1 szt.
maliny 100 g
Nasiona chia zalewamy mlekiem krowim lub roślinnym (można je wcześniej lekko podgrzać, szybciej będą gotowe). Dosypujemy cukier (lub zamiennik) i dokładnie mieszamy, aż cały się rozpuści.
Make eat easy
Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc (można to zrobić wieczorem, a rano dokończyć). Od czasu do czasu mieszamy nasiona, szczególnie na początku namaczania.
Make eat easy
Napęczniałe nasiona przekładamy do szklanek (typu pokal).
Make eat easy
Obieramy mango, kroimy je w półplasterki, układamy na wierzchu deseru. Ozdabiamy również malinami. Możemy też zrobić wersję z samym mango, część warto zmiksować na pulpę, zachowując kilka kawałków do dekoracji.
Make eat easy
Porady