PUCHATEK Z BEZAMI

UWIELBIAM PIEC, TO CIASTO TO MÓJ WŁASNY PRZEPIS,RODZINKA GO UWIELBIA.

CiastaDeserybeza

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 149 głosów)

Składniki:

  • Składniki:
  • Upiec biszkopy jasny z 5 jajek - na każde jajko daje 4 dag.mąki tortowej i 4 dag cukru czyli jak robię z 6 jaj to daję:
  • 24 dag.cukru
  • 24 dag. mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Białka ubić na sztywno,następnie dodać cukier−ciągle ubijając i po 1 zółtku,,jak masa jest ubita na puch obroty miksera zmniejszam na nr.1 i powolutku po 1 łyżce dodaję mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia..piekę 30minut w 170*..
  • 1sok brzoskwiniowy
  • 3 budynie śmietankowe
  • 2 galaretki brzoskwiniowe---rozpuścić w 2 szkl.wody
  • 1 galaretka zielona (lub czerwona)---rozpuscić w 2 szkl. wody i pokroić w kostkę
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1 opakowanie małych bezów
  • 1 op.polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na soku ugotować budyń,gorący wylać na biszkopt.Gdy budyń wystygnie ubijamy śmietanę z tężejącymi galaretkami brzoskwiniowymi następnie do tej śmietany dajemy galaretkę pokrojoną w kostkę i wykładamy na zimny budyń.Na wierzch wykładamy bezy jeden obok drugiego i polewamy gotową polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy