Ptysiowe Łabędzie

Jezioro Łabędzie na Twoim stole..eleganckie ciastka na Walentynki:)

dodany przez: Lienka lienka

ciasto parzone desery ptysie ciasta parzone

Czas przygotowania:
50min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 182 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 3-4 jajka
  • Smietana 30% ok 300-400ml
  • 3 łżki cukru pudru
  • smietan fix

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Ptysiowe łabędzie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wodę z masłem doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąką i mikserem mieszamy ciasto trzymając garnek na wolnym ogniu. Wyłączamy palnik. Ciasto ma konsystęncję kluchy. Studzimy. Sukcesywnie dodajemy po 1 jajku miksujemy. Dodajemy kolejno jajka do momentu
  • aż uzyskamy konsystencje cista taką
  • aby po wyciśnięciu ze szprycy zachował się kształt rozetki. Nie określiłam w przepisie dokładniej ilości jajek ponieważ jajko jajku nierówne
  • są to przeważnie 3-4 jajka. Wyciskamy szprycą na papier do pieczenia porcje w owalnym kształcie. Szyje robumi wyciskając cyferkę "2" szprycą:)lub literkę S :) ..najlepiej upiec szyje osobno
  • bo szybciej sie pieką i mogą sie przypalić podczas pieczenia razem z "korpusikami". Pieczemy 25 min w temp 190-200 stopni. Po wyjęciu jeszcze ciepłe
  • kroimy w poprzek. Wypełniamy ostudzone śmietana ubitą z cukrem i fixem. Posypujemy cukrem pudrem. Miłego kosztowania:)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: