Ptysiowe łabędzie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wodę z masłem doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąką i mikserem mieszamy ciasto trzymając garnek na wolnym ogniu. Wyłączamy palnik. Ciasto ma konsystęncję kluchy. Studzimy. Sukcesywnie dodajemy po 1 jajku miksujemy. Dodajemy kolejno jajka do momentu
aż uzyskamy konsystencje cista taką
aby po wyciśnięciu ze szprycy zachował się kształt rozetki. Nie określiłam w przepisie dokładniej ilości jajek ponieważ jajko jajku nierówne
są to przeważnie 3-4 jajka. Wyciskamy szprycą na papier do pieczenia porcje w owalnym kształcie. Szyje robumi wyciskając cyferkę "2" szprycą:)lub literkę S :) ..najlepiej upiec szyje osobno
bo szybciej sie pieką i mogą sie przypalić podczas pieczenia razem z "korpusikami". Pieczemy 25 min w temp 190-200 stopni. Po wyjęciu jeszcze ciepłe
kroimy w poprzek. Wypełniamy ostudzone śmietana ubitą z cukrem i fixem. Posypujemy cukrem pudrem. Miłego kosztowania:)
Komentarze