Ptysie

wspaniałe małe pyszności

ciasto parzoneDeseryptysiepiankaciasta parzone

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 165 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 125g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • pianka:
  • 3 białka
  • 20 dag cukru
  • 1/8 l wody
  • łyżka soku cytrynowego lub/i 1 łyżka syropu z czerwonych owoców

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło/margarynę z wodą zagotować
  • wsypać mąkę i mieszając
  • aż ciasto będzie odstawać od ścianek rondelka. Zdjąć z ognia
  • lekko przestudzić i ciągle ucierając dodawać kolejno jajka. Ciasto przełożyć do rękawa z nasadką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać na blachę ptysie.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika
  • piec ok. 3o minut w temperaturze 190st. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika.
  • Pianka:
  • z wody i cukru ugotować syrop. Białka ubić na sztywną pianę
  • naczynie z białkami umieścić nad parą
  • ciągle ubijając (przez ok. 15 minut) wlewać syrop
  • na koniec dodać sok z cytryny lub/i syrop owocowy.
  • Ptysiom ściąć „czapeczki”
  • napełnić pianką
  • przykryć „czapeczką”.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy