Ptysie z wiśnią i żurawiną

Pyszne owocowe ptysie :))

Deseryptysieciasta parzone

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 147 głosów)

Składniki:

  • serek owocowy z wiśnią i żurawiną
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml wody niegazowanej
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml mleka 3,2 %

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Śmietanę z cukrem ubij
  • dodaj serek. Masę włóż do zamrażalnika na 3 godziny.
  • 2. Teraz ciasto. Do rondla wlej wodę
  • podgrzej. Dodaj masło
  • mieszaj. Dodawaj mąkę
  • mieszaj. Ściągnij z ognia i dodawaj jajka
  • mieszając.
  • 3. Ciasto włóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę kuleczki wielkości orzecha. Piecz 25 minut w 180 st. Celsjusza.
  • 4. Ciasto przekrój na pół. Pomiędzy połówki włóż mase. Ptysie polej gorącą czekoladą. Udekoruj konfiturą z żurawiny.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy