Ptysie z kremem

Ocena:

4.43 (143)

  • 60 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Ptysie z kremem to doskonały deser zarówno dla młodszych, jak i starszych. Chrupiące ciasto i kremowy śmietankowy środek, to doskonałe połączenie. Gdy już raz spróbujesz, trudno będzie o nich zapomnieć! Zobacz, jak zrobić ciasto na ptysie oraz krem z mascarpone i bitej śmietany. Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 2/2020.

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • woda  250 ml

  • margaryna  125 g

  • mąka  1 szklanka

  • masło  1 łyżka stołowa

  • śmietanka  500 ml

  • mascarpone  250 g

  • cukier puder  3 łyżki stołowe

  • orzechy włoskie  3 łyżki stołowe

Ptysie z kremem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto ptysiowe: na początku wlewamy wodę do rondla z grubym dnem. Dodajemy margarynę i całość doprowadzamy do wrzenia. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do gotującej się wody. Mieszamy energicznie do momentu, gdy masa stanie się szklista i zacznie odchodzić od garnka. Po tym czasie odstawiamy rondel do wystygnięcia. Płaską blachę z piekarnika smarujemy dokładnie masłem. Do ciasta wbijamy jajka i miksujemy na gładką masę. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.

    rondel z wodą
  • Krok 2:

    Formowanie ciastek: przygotowane ciasto ptysiowe przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciskamy na blachę okrągłe porcje ciasta w dość dużych odstępach. Ciasto na ptysie z kremem pieczemy przez 20–30 minut. Po tym czasie, wyjmujemy blachę i odkładamy do wystygnięcia. Powinno mieć złocisty kolor. Następnie przekrajamy je na pół.

    krem ptysiowy
  • Krok 3:

    Krem ptysiowy: śmietankę i serek mascarpone wcześniej mocno schładzamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier puder. Następnie porcjami dodajemy mascarpone. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników.

    bita śmietana
  • Krok 4:

    Ptysie z krem: gotową masę ptysiową przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego. Wyciskamy go na połówki ciastek i przykrywamy je pozostałymi połówkami. Dekorujemy je np. cukrem pudrem i orzechami. Miniptysie przechowujemy w lodówce. Nie nadają się do długiego przechowywania, dlatego najlepiej spożywać je na świeżo.

    ptysie

Porady

  • Ciasto ptysiowe to dobra baza do karpatki, eklerek lub groszku ptysiowego.
  • Najlepiej jest nadziewać je kremem zaraz przed podaniem. W przeciwnym razie ciasto zmięknie i nie będzie już tak chrupkie i smaczne.
  • Ptysie z kremem można podawać również z polewą czekoladową.
  • Do mąki można dodać również odrobinę proszku do pieczenia. Nie jest to jednak konieczne.
  • W trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika, żeby ciasto nie opadło.
  • Popularne są ptysie z kremem karpatkowym i budyniowym, ale sprawdzi się też masa śmietankowa, z bezowa, z mascarpone, a nawet kawowa.
  • Do przygotowania ptysi z kremem pomocne będą akcesoria: rękaw cukierniczy, odpowiednia blacha.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ptysie z kremem – domowa wersja

Dużo osób decyduje się na zakup gotowych ciastek z cukierni, gdyż panuje przekonanie, że samodzielne zrobienie tego deseru jest dość trudne. Nic bardziej mylnego! Przepis na ptysie z kremem nie jest bardzo skomplikowany, za to efekt końcowy naprawdę zachwyca. Wystarczy, że będziecie trzymali się wytycznych, a wyjdą wyśmienicie. Sprawdzą się na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe w gronie rodziny i znajomych, a także jako codzienny deser, którym z pewnością będziecie się mogli pochwalić.

 

Ptysie – wersja wytrawna

Ptysie możemy przygotować również w wersji wytrawnej. To doskonała przekąska, która świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezę lub zwykłą kolację. Jednym z pysznych pomysłów jest przepis na ptysie z łososiowym musem.


Przygotowując ciasto na wytrawne ptysie, musimy wprowadzić kilka zmian. Zaczynamy od ugotowania wody i margaryny w jednym garnuszku.  Gdy woda się zagotuje, garnek zdejmujemy z palnika i dodajemy do niego mąkę wymieszaną z solą. Masę dokładnie mieszamy, ma ona być gładka. Gdy lekko przestygnie dodajemy do niej roztrzepane wcześniej widelcem jajka (jedno jajko na 40 g mąki). Całość ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. Następnie do masy dodajemy starty parmezan.


Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza i umieszczamy na jego spodzie blaszkę z wodą. Ciasto na ptysie rozkładamy na innej blaszce wyłożonej papierem w odstępach i wkładamy na 20 min. do rozgrzanego piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę z wodą i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy jeszcze przez 10 minut.


Mus do ptysi wytrawnych możemy stworzyć według własnego upodobania. Wystarczy, że połączymy ze sobą wszystkie składniki. My proponujemy wędzonego łososia, kremowy serek twarogowy, chrzan, śmietanę i koperek. Po zmiksowaniu doprawiamy mus łososiowy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Gotowe ciasto na ptysie przekrajamy na pół i przekładamy musem.


Dobrze sprawdzą się tu również różnego rodzaju nadzienia z dodatkiem pieczarek czy np. tuńczyka. Możliwości jest wiele, dlatego też eksperymentujmy i znajdźmy swój ulubiony smak. Takie wytrawne ptysie to oryginalna i pyszna przekąska. Wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich!


Przepis na karpatkę

Karpatka to wyjątkowy deser. Chrupiące ciasto o górzystej formie wraz z kremowym środkiem to idealny dodatek do kawy i herbaty. Z łatwością przygotujecie je sami w domu. Do zrobienia karpatki będziecie potrzebowali: 250 ml wody, 320 g margaryny, 150 g mąki, szczyptę soli i proszku do pieczenia, 4 jaja, 2 budynie, 0,5 l mleka, 100 g cukru.


Jak zrobić karpatkę? Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. W tym celu do miski wsypujemy mąkę (wcześniej warto ją przesiać) i dodajemy do niej sól i proszek do pieczenia. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy 120 g margaryny i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż masło się rozpuści. Zmniejszamy ogień i wsypujemy do rondla zawartość miski z mąką. Energicznie mieszamy. Jeżeli masa na ciasto do karpatki ładnie się zbija w jedną całość ściągamy rondel z ognia i jeszcze chwilę mieszamy, a następnie studzimy. Kiedy całkowicie wystygnie dodajemy pojedynczo po jednym jajku i miksujemy.


Blachę wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy mąką. Wykładamy na nią ciasto i rozsmarowujemy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Powinno mieć złocisty kolor.


W kolejnym kroku przechodzimy do przygotowania masy do karpatki. Budynie gotujemy na mleku zgodnie z instrukcją. Gotową masę budyniową studzimy. To ważne, budyń musi być zimny, w przeciwnym razie masa na karpatkę się zważy. Margarynę (200 g) ucieramy w misce i dodajemy porcjami budyń. Całość miksujemy na gładką masę. Upieczone ciasto przecinamy na pół i przekładamy je masą karpatkową.


Gotową karpatkę wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem deseru posypujemy go z wierzchu cukrem pudrem. Jak widzicie ciasto na karpatkę robi się praktycznie w ten sam sposób, co ciasto na ptysie. Oba te desery są wyjątkowe w smaku i proste w przygotowaniu. Wypróbujcie więc je koniecznie, bo naprawdę warto!

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Rabat dotyczy całej kolekcji d... więcej»
Zobacz
+
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Online

Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Wprowadź kod online lub pokaż... więcej»
Kod rabatowy:GPSZ25
Zobacz
+
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Online
Stacjonarnie

Wprowadź kod online lub pokaż go w jednym z ponad 230 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:GPSZ25
Zobacz
-20% na biżuterię
-20% na biżuterię
Rabat 20% na biżuterię Artelio... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na biżuterię
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na biżuterię Artelioni dostępne w salonach i na apart.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne