Ptasie mleczko z galaretką i czekoladowymi pchełkami

Smakowite ptasie mleczko, doskonałe na każdą okazję.

Dodany przez:

Ptasie mleczko z galaretką i czekoladowymi pchełkami

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
18 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 12 głosów)

Składniki

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki zwykłej pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki wrzącego mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 12 łyżeczek żelatyny
  • 1 puszka koktajlu owocowego mix.
  • 2 galaretki smak dowolny
  • czekoladki do posypania pchełki
  • szklanka= 200 ml

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.
  2. Pod koniec dodać cukier waniliowy wymieszany z cukrem, następnie dodać żółtka.
  3. Gdy masa jest puszysta, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
  4. Piec w blaszce o wymiarach 24x28cm około 20 min.
  5. Upieczone ciastowyjąć z blaszki i zdjąć wierzchnią skórkę biszkoptu.
  6. Wyłożyć folią lub papierem do pieczenia, włożyć ciasto znów do blaszki.
  7. Na wierzch wylać połowę masy, wstawić na kilka minut do lodówki.
  8. Następnie ułożyć odsączone z puszki owoce i zalać tężejącą galaretką.
  9. Odstawić na kilka minut do lodówki.
  10. Gdy galaretka zacznie się ścinać, wyłożyć resztę masy i posypać czekoladowymi pchełkami.
  11. Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, szczelnie przykrywając folią aluminiową.
  12. Wykonanie ptasiego mleczka:
  13. Jajka sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek(żółtka możemy zużyc do chrustu)
  14. Żelatynę zalać wrzącym mlekiem i odstawić, mieszając co jakiś czas łyżeczką żeby się rozpuściła
  15. Zimną śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać puder i cukier waniliowy.
  16. Następnie ubić na sztywno białka.
  17. Do ubitej śmietany dodać wystudzoną żelatynę, ubite białka i delikatnie wymieszać.
  18. Smacznego.
owoce deser galaretka ptasie mleczko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze