Ptasie mleczko z galaretką i czekoladowymi pchełkami

Smakowite ptasie mleczko, doskonałe na każdą okazję.

ptasie mleczkoDeserygalaretki

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 167 głosów)

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki zwykłej pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki wrzącego mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 12 łyżeczek żelatyny
  • 1 puszka koktajlu owocowego mix.
  • 2 galaretki smak dowolny
  • czekoladki do posypania pchełki
  • szklanka= 200 ml

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.
  • Pod koniec dodać cukier waniliowy wymieszany z cukrem, następnie dodać żółtka.
  • Gdy masa jest puszysta, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
  • Piec w blaszce o wymiarach 24x28cm około 20 min.
  • Upieczone ciastowyjąć z blaszki i zdjąć wierzchnią skórkę biszkoptu.
  • Wyłożyć folią lub papierem do pieczenia, włożyć ciasto znów do blaszki.
  • Na wierzch wylać połowę masy, wstawić na kilka minut do lodówki.
  • Następnie ułożyć odsączone z puszki owoce i zalać tężejącą galaretką.
  • Odstawić na kilka minut do lodówki.
  • Gdy galaretka zacznie się ścinać, wyłożyć resztę masy i posypać czekoladowymi pchełkami.
  • Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, szczelnie przykrywając folią aluminiową.
  • Wykonanie ptasiego mleczka:
  • Jajka sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek(żółtka możemy zużyc do chrustu)
  • Żelatynę zalać wrzącym mlekiem i odstawić, mieszając co jakiś czas łyżeczką żeby się rozpuściła
  • Zimną śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać puder i cukier waniliowy.
  • Następnie ubić na sztywno białka.
  • Do ubitej śmietany dodać wystudzoną żelatynę, ubite białka i delikatnie wymieszać.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy