Ptasie mleczko waniliowo-kawowe

Lekkie, puszyste ciasto

dodany przez: Madija madija

Ciasta ptasie mleczko Desery

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 184 głosów)


Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5-7 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyzki kakao
  • Ptasie mleczko:
  • Białe:
  • Mleko skondensowane niesłodzone pół opakowania 500g
  • Cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Ciemne:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Mleko skondensowane niesłodzone pół opakowania 500g
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Biszkopt:
  • Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Biszkopt najlepiej pozostawic w brytfance żeby ptasie mleczko się nie wylało.
  • Ptasie mleczko ciemne:
  • Żelatyne przygotować wg przepisu na opakowaniu. Mleko ubić na wysokich obrotach z cukrem pudrem pod koniec wlać zimną zelatynę. Dodać kawe i jeszcze przez chwile ubijać do całkowitego wymieszania składników. Wylac na biszkopt i wstawic do lodówki do stężenia.
  • Ptasie mleczko jasne:
  • Żelatyne przygotować wg przepisu na opakowaniu. Mleko ubić na wysokich obrotach z cukrem pudrem pod koniec wlać zimną zelatynę. Dodać cukier waniliowy i jeszcze przez chwile ubijać do całkowitego wymieszania składników. Wylac na ciemna warstwe i wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy