Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi

Ocena:

4.52 (147)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby
Domowy chlebek z mąki żytniej i pszennej z dodatkiem płatków owsianych i jogurtu naturalnego.

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka soli
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oliwy
  • białko jaja do posmarowania

Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Najpierw zrobić rozczyn. W tym celu drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Pozostawić je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W misce wymieszać oba rodzaje mąki z solą. Dodać do nich wyrośnięty rozczyn drożdżowy, jogurt i oliwę. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto w misce przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto zwiększy podwójnie swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Foremki keksówki (lub średnią tortownicę) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć do nich ciasto na chleb i odstawić na kolejne pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Wierzch chlebków posmarować białkiem. Foremki z ciastem wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 1 godzinę.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne