Pstrągi na niebiesko

Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 20 minut Porcja: 430 kcal

puree ziemniaczane

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
430.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 150 głosów)

Składniki:

  • 4 pstrągi (po 30 dag)
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • szklanka białego octu winnego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • cebula
  • 1/3 kostki masła
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól morska, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cebulę obrać. Do bulionu wlać połowę octu, dodać ziarnka pieprzu, cebulę, liść laurowy, posolić. Zagotować, dolać wino, ostudzić.
  • Pstrągi sprawić pod bieżącą wodą, oczyścić (nie skrobać i nie osuszać) uważając, by nie uszkodzić delikatnej warstwy śluzu.
  • Ryby ułożyć na półmisku, polać ze wszystkich stron pozostałym octem. Do garnka wlać zimny wywar, ryby ułożyć na perforowanej wkładce, przykryć garnek i doprowadzić wywar do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut na najmniejszym ogniu.
  • Masło stopić, przyprawić sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Ryby przełożyć na talerze, podawać z purée ziemniaczanym, polane sosem maślanym.

Kalorie: 430.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy