Pstrąg z patelni

Świetny smaczny pstrąg

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 178 głosów)

Składniki:

  • dwa pstrągi (wielkość według upodobań)
  • cytryna
  • 3/4 kostki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wypatroszone i oczyszczone pstrągi myjemy bardzo dokładnie (patrzymy żeby nie było krwi przy kręgosłupie). Następnie nacieramy je w środku i z zewnątrz solą i pieprzem wg uznań smakowych. Do środka każdego pstrąga wkładamy odrobinę masła. Obydwa pstrągi skrapiamy również w środku i z zewnątrz sokiem z połowy cytryny. Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło i kładziemy ryby na rozgrzany tłuszcz i smażymy na małym ogniu tak żeby sie przyrumieniły z każdej strony. Gotowe danie można podawać z ziemniakami lub frytkami i surówkami z kiszonej kapusty. Smacznego!!!!

Porady

Zobacz też: karczochy z patelni z papryką, ziemniakami i ziołami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy