Pstrąg z cytryną

Rybę można przygotować w piekarniku, jak i na grillu.

dodany przez: Angua

ryba

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.54 z 150 głosów)


Składniki:

  • 4 pstrągi
  • 2 cytryny
  • Suszony tymianek, zioła prowansalskie
  • Masło
  • Sól, pieprz cytrynowy

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Pstrągi dokładnie czyścimy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Nacieramy z obu stron odrobiną soli i pieprzu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ryby układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy tymiankiem lub/i ziołami prowansalskimi. Do środka każdej ryby wkładamy cienkie plasterki masła.
  • Zawijamy folię i pieczemy z obu stron na rozgrzanym grillu (bądź w piekarniku w 180 stopniach) około 15-20 minut.
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

Zobacz też: Pstrąg pieczony czy pstrąg z grilla? Sprawdzone sposoby na rybę

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy