Pstrąg w migdałach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Migdały rozdzielić wzdłuż na połówki, rozsypać na wyłożonej pergaminem blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C, zrumienić.
■ Pstrągi opłukać, natrzeć w środku i na zewnątrz solą oraz pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
■ Każdego pstrąga obtoczyć w przesianej przez sitko mące. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, włożyć ryby i zarumienić z obu stron. Zmniejszyć ogień i smażyć po 10 minut z obu stron.
■ W połowie smażenia ryb wrzucić część migdałów. Pstrągi ułożyć na półmisku, posypać natką.
■ Do pozostałego ze smażenia tłuszczu dodać migdały, masło oraz 2 łyżki soku z cytryny, podgrzać, mieszając. Sosem polać ułożone na półmisku pstrągi i natychmiast podawać.