Pstrąg w migdałach

Ocena:

4.51 (160)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Pyszny smażony pstrąg z migdałami.

Składniki:

  • 4 małe sprawione pstrągi (po 30 dag)
  • 10 dag obranych migdałów
  • 4–5 łyżek mąki
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Pstrąg w migdałach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Migdały rozdzielić wzdłuż na połówki, rozsypać na wyłożonej pergaminem blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C, zrumienić.
  • ■ Pstrągi opłukać, natrzeć w środku i na zewnątrz solą oraz pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
  • ■ Każdego pstrąga obtoczyć w przesianej przez sitko mące. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, włożyć ryby i zarumienić z obu stron. Zmniejszyć ogień i smażyć po 10 minut z obu stron.
  • ■ W połowie smażenia ryb wrzucić część migdałów. Pstrągi ułożyć na półmisku, posypać natką.
  • ■ Do pozostałego ze smażenia tłuszczu dodać migdały, masło oraz 2 łyżki soku z cytryny, podgrzać, mieszając. Sosem polać ułożone na półmisku pstrągi i natychmiast podawać.

Porady

Zobacz też: Pstrąg pieczony czy pstrąg z grilla? Sprawdzone sposoby na rybę

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne