Pstrąg pieczony z konfiturą borówkową, karmelizowaną marchewką i ziemniaczkami

Pstrąg z konfiturą borówkową, karmelizowaną marchewką, grillowany i zapieczony

Dodany przez:

Pstrąg pieczony z konfiturą borówkową, karmelizowaną marchewką i ziemniaczkami

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 pstrągi tęczowe
  • mrożone borówki Zielone Wzgórza (opakowanie)
  • 4 plasterki cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • młoda marchewka (albo baby carrots)
  • małe ziemniaki (10 szt.)
  • 2 łyżki masła
  • łyżka miodu
  • łyżka zwykłego cukru
  • łyżka brązowego cukru

Przygotowanie

  1. Ziemniaki szorujemy i podgotowujemy w wodzie. Pstrągi myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. W środek każdego pstrąga wkładamy kilka gałązek natki pietruszki. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy pstrągi z obu stron po ok. 7 minut. Na małej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy, wrzucamy marchewkę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem (marchewka puści jeszcze trochę soku) przez ok. 10 min. Po tym czasie dosypujemy brązowy cukier i mieszamy, póki się nie rozpuści. Do osobnego naczynia wrzucamy borówki Zielone Wzgórza (wcześniej choć nieco je rozmrażamy), podlewamy nieznacznie wodą, dodajemy łyżkę zwykłego cukru i ziół prowansalskich. Po ok. 10 minutach dodajemy łyżkę miodu. Gotujemy jeszcze kilka minut na maleńkim ogniu, mieszając od czasu do czasu (jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, to nie przerywamy gotowania, dopóki ciecz się nie zredukuje). Pokrojone ziemniaki dorzucamy do pstrąga i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C (jeśli mamy taką możliwość, to niech piekarnik grzeje tylko od góry), pieczemy jeszcze maksymalnie 10 minut. Podajemy z karmelizowaną marchewką i konfiturą borówkową Zielone Wzgórza. Pycha!
ryby obiad ryba pstrąg marchewka Zielone Wzgórza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze