REKLAMA

Pstrąg z piekarnika

Pstrąg z piekarnika to propozycja na pyszny i lekki obiad nie tylko na piątki. Pieczony pstrąg jest pełen smaku dzięki temu, że pieczemy go razem z aromatycznymi ziołami. Pstrąg z piekarnika jest także wyjątkowo miękki i soczysty dzięki papilotom z papieru do pieczenia. Sprawdźcie nasz przepis na pstrąga - nie zawiedziecie się!

dodany przez: Julita gotuje

dania z ryb ryba

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 197 głosów)


Kroki przygotowania:

  • pstrag-z-piekarnika-cytryna 1. Wypatroszonego i oskrobanego z łusek pstrąga myjemy i suszymy. Kładziemy rybę na papierze do pieczenia. Skrapiamy rybę z zewnątrz i od środka sokiem z połowy cytryny. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami również z wierzchu, jak i od środka. Umytego pomidora oraz obraną z łupin cebulę kroimy w kostkę i wkładamy do środka ryby - nie szkodzi, jeśli warzywa się w niej nie mieszczą, część z nich może się „wysypywać” na zewnątrz. Na pstrągu kładziemy kawałek (około łyżeczki) masła. Zawijamy pstrąga w papier do pieczenia w kształt „cukierka”. Rybę pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Porady

  • Aby papier, którym owijamy pstrąga, łatwiej się zawijał, można go wcześniej spryskać niewielką ilością wody. Stanie się wówczas nieco bardziej elastyczny i łatwiejszy do ułożenia
  • Podane w przepisie gramatury dotyczą składników na jednego, całego pstrąga.
  • Przyprawy do pstrąga. W przepisie podane zostały poszczególne zioła i przyprawy, ale możesz także użyć gotowych mieszanek - gotowa przyprawa do ryby czy zioła prowansalskie doskonale się sprawdzą. Możesz użyć także świeżych ziół. Nie tylko dodadzą one więcej smaku niż suszone, lecz także położona na pstrągu gałązka rozmarynu czy tymianku będzie się pięknie prezentować.

Notka redakcyjna

Jak przyrządzić pstrąga?

Pstrąg pieczony wbrew pozorom nie jest daniem trudnym w przygotowaniu. Najważniejsze, by ryba była dobrej jakości – zwróć uwagę na kolor łuski, oczy i sprężystość mięsa. Wypatroszonego pstrąga układamy na papierze do pieczenia. Jak przyprawić pstrąga do piekarnika? Pstrąg to delikatna ryba, więc nie ma co przesadzać z przyprawami. Już odrobina tymianku, bazylii czy estragonu sprawi, że pieczony pstrąg będzie pyszny i aromatyczny. Następnie kroimy warzywa, którymi wypełnimy rybę. Mogą to być pomidory (najlepsze będą przekrojone na pół pomidorki koktajlowe) oraz cebula, którą możemy pominąć, jeśli chcemy, aby pstrąg z piekarnika był bardziej delikatny. Na wierzch pstrąga kładziemy łyżeczkę masła i zawijamy papiloty z papieru do pieczenia w kształt cukierków. Razem z rybą możemy upiec także ćwiartki podgotowanych ziemniaków – będą świetnym dodatkiem do pieczonego pstrąga!

Pieczenie pstrąga w piekarniku – czas 

Aby pstrąg pieczony był dobrze wypieczony, ale nie za suchy, potrzebuje około 30-35 minut w piekarniku. Temperatura pieczenia pstrąga powinna mieścić się w przedziale 180-200°C. Z kolei ile piec filet z pstrąga w piekarniku? Filety to mniejsze części ryby, zatem będą potrzebowały także mniej czasu w piecu. Filet z pstrąga pieczemy nie dłużej niż 15 minut w 180°C. 

Ile kalorii ma pstrąg z piekarnika?

Pstrąg pieczony to doskonałe źródło chudego białka, więc będzie idealnym daniem dla osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów bądź uprawiających sport. W 100 g pieczonego pstrąga znajduje się zaledwie 130 kcal.

Zobacz także: Wygodnie i funkcjonalnie - jak wybrać nóż do filetowania, obierania i inne niezbędne noże w kuchni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy