Pstrąg łososiowy w pomidorach

Polecam to danie dla smakoszy . . . .

dodany przez: evita0007 evita0007

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 141 głosów)

Składniki:

  • 2 filety pstrąga łososiowego (ja miałam 280g)
  • 1 puszka pomidorów krojonych z puszki
  • 1/2 młodej niewielkiej cukini
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • masło do wysmarowania formy
  • sól,pieprz,przyprawa do ryb wg.uznania

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy w pomidorach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z ryby usuwamy skórę,płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem-odstawiamy.
  • Do miski wlewamy pomidory,dodajemy startą cukinię na średnich oczkach,paprykę pokrojona w kosteczkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.Całość doprawiamy solą i pieprzem-mieszamy.
  • Do wysmarowanej masłem formy wrzucamy połowę pomidorów.Na nie kładziemy porcje filetów.Delikatnie je solimy,pieprzymy i oprószamy przyprawą do ryb.
  • Na filety dodajemy resztę masy pomidorowej,zakrywamy i pieczemy w piekarniku 180*C przez 30 min (tyle czasu dlatego żeby papryka nam lekko zmiękła)
  • Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika rozkładamy na talerze i podajemy z czym kto lubi.Smacznego . . .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy