Przekładaniec

Jednym słowem pyszne ciasto.

Deserypowidła

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 160 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • Składniki:
  • -40 dkg mąki pszennej,
  • -4 żółtka,
  • -1 szklanka cukru pudru,
  • -15 dkg masła,
  • -3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia lub amoniaku,
  • -1 łyżka kakao.
  • Ciasto jasne:
  • Składniki:
  • -4 białka,
  • -1/2 szklanki cukru kryształu,
  • -1 starta gorzka czekolada,
  • -10 dkg rodzynek,
  • -10 dkg kokosu,
  • -1 szklanka krojonych orzechów,
  • -1 słoik powideł.
  • Ciasto ciemne:
  • Składniki:
  • -4 białka,
  • -1/2 szklanki cukru kryształu,
  • -1 kisiel wiśniowy.
  • Masa budyniowa:
  • Składniki:
  • -1/2 litra mleka,
  • -2 budynie waniliowe lub śmietankowe,
  • -1 kostka masła,
  • -cukier do smaku.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ciasto:
  • Wykonanie:
  • Zarobić ciasto kruche, podzielić na 2 części, do jednej dodać 1 łyżkę kakao.
  • Ciasto jasne:
  • Wykonanie:
  • Ciasto jasne wyłożyć na blaszkę, posmarować powidłami. Ubić pianę z 4 białek z cukrem, dodać resztę składników, rozłożyć na powidłach i upiec placek.
  • Cisto ciemne:
  • Wykonanie:
  • Ubić białka z cukrem, dodać kisiel, pianę wyłożyć na ciemne ciasto i upiec.
  • Masa budyniowa:
  • Wykonanie:
  • Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
  • Przełożenie ciasta:
  • Ciasto jasne – masa budyniowa – ciasto ciemne – polewa.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy