Prowansalska ratatouille

Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 30–35 minut
Porcja: 175 kcal
Składniki na 4-6 porcji

dodany przez: mojegotowanie

Czas przygotowania:
25min.
Kalorie:
175 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 174 głosów)


Składniki:

  • 4 małe cukinie
  • 2 bakłażany
  • po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • 4 mięsiste pomidory
  • 2 cebule lub 4 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • zioła: po łyżeczce suszonego tymianku, rozmarynu, cząbru i estragonu
  • łyżka natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Warzywa umyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić na kawałki. Bakłażany i cukinie pokroić w kostkę. Cebulę lub szalotki obrać, pokroić w talarki. Czosnek obrać, rozgnieść nożem lub posiekać.
  • W garnku, najlepiej żeliwnym, podgrzać oliwę. Wrzucić bakłażany, podsmażyć. Dodać cukinie, podsmażyć. Odłożyć do innego naczynia. Na tym samym tłuszczu lekko zeszklić cebulę lub szalotkę i połowę czosnku. Dodać pomidory. Odparować, aby sos zgęstniał
  • Na reszcie oliwy usmażyć paprykę. Połączyć z podduszonymi bakłażanami i cukiniami, dodać pomidory. Dusić ok. 20 min, delikatnie mieszając, tak aby warzywa zachowały chrupkość i się nie rozgotowały. Pod koniec gotowania dodać suszone roztarte zioła, świeży tymianek, natkę i resztę czosnku.
  • Przyprawić solą i pieprzem

Kalorie: 175

Porady

Zobacz też: Ratatouille czy Ratatuj? Przepis na francuski przysmak jak z filmu

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy