"prosty" sos do makaronu np. spagetti

jeśli nie masz czasu to świetne rozwiązanie na pyszny obiad

Sosysos pomidorowyspaghetti

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 185 głosów)

Składniki:

  • 80 dag mielonego mięsa wołowego lub wołowo - wieprzowego
  • 1 litr soku pomidorowego (najlepiej HORTEXU)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła do smaku np. Bazylia, Oregano ok. 1 - 2 łyżek
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Na rozgrzanej niewielkiej ilości oleju przesmażamy na złoty kolor posiekaną cebulę. Następnie dodajemy mielone mięso i smażymy. W między czasie do garnka wlewamy sok pomidorowy z dodatkiem ziół, cukru oraz przecisniętego przez praskę czosnku i gotujemy na "wolnym" ogniu.
  • Przesmażone mięso pzyprawiamy np. Vegetą, następnie przekładamy je do gotującego się sosu (bez wytworzonych podczas smażenia soków). Mieszamy i gotujemy na "wolnym" ogniu bez przykrycia ( w celu odparowania wody zawartej w soku pomidorowym - zagęszczenia sosu) przez około 30 minut.
  • Tak przygotowany sos mięsno - pomidorowy podajemy z makaronem np. spagetti.

Kalorie: 200

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy