"prosty" sos do makaronu np. spagetti
jeśli nie masz czasu to świetne rozwiązanie na pyszny obiad
Dodany przez:
Justa1
Sosy i dipy
- Czas przygotowania:
- Kalorie:
- 200 kcal
- Porcje:
- 7 porcji
Ocena:
(średnia 3.17 z 6 głosów)
- Danie dietetyczne
Składniki
- 80 dag mielonego mięsa wołowego lub wołowo - wieprzowego
- 1 litr soku pomidorowego (najlepiej HORTEXU)
- 1 cebula
- 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
- 2 ząbki czosnku
- zioła do smaku np. Bazylia, Oregano ok. 1 - 2 łyżek
- 1 łyżka cukru
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Na rozgrzanej niewielkiej ilości oleju przesmażamy na złoty kolor posiekaną cebulę. Następnie dodajemy mielone mięso i smażymy. W między czasie do garnka wlewamy sok pomidorowy z dodatkiem ziół, cukru oraz przecisniętego przez praskę czosnku i gotujemy na "wolnym" ogniu.
- Przesmażone mięso pzyprawiamy np. Vegetą, następnie przekładamy je do gotującego się sosu (bez wytworzonych podczas smażenia soków). Mieszamy i gotujemy na "wolnym" ogniu bez przykrycia ( w celu odparowania wody zawartej w soku pomidorowym - zagęszczenia sosu) przez około 30 minut.
- Tak przygotowany sos mięsno - pomidorowy podajemy z makaronem np. spagetti.
Komentarze