Salsa pomidorowa

Ocena:

5 (1)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Salsa pomidorowa to nic innego jak prosty sos, którego bazą są pomidory, często też inne warzywa i zioła. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i przy tym nieprawdopodobnie aromatyczna. Do jej przyrządzenia używamy wyłącznie świeżych składników: pomidorów, czosnku, posiekanej cebuli oraz kolendry. Jest doskonałym dodatkiem do grillowanych ryb, mięs, fajitas oraz nachosów. Zdradzamy oryginalny przepis na meksykańską salsę pomidorową.

Składniki:

  • pomidor  6 szt.

  • czerwona cebula  0.5 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • ocet winny  10 ml

  • limonka  0.5 szt.

  • kolendra  0.5 pęczka

Salsa pomidorowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: pomidory obieramy ze skórki i drobno kroimy. Cebulę bardzo drobno siekamy, podobnie postępujemy z czosnkiem i świeżymi liśćmi kolendry. Wyciskamy sok z połowy limonki. 

  • Krok 2:

    Salsa pomidorowa przepis: w misce łączymy wszystkie składniki, po czym dodajemy niewielką ilość octu winnego oraz sok z limonki. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

  • Krok 3:

    Chłodzenie: gotową salsę pomidorową odstawiamy do lodówki do czasu podania. 

Porady

  • Do przygotowania salsy pomidorowej najlepsze będą średniej wielkości pomidory. Skórkę z pomidorów usuniemy łatwo, nacinając ją wzdłuż i na chwilę, umieszczając we wrzącej wodzie lub rozgrzanym piekarniku.
  • Jeśli chcemy dodać pikantnego smaku, możemy wzbogacić ją o odrobinę chilli lub innej ostrej papryki, w wersji ekstremalnej można postawić na habanero.
  • Najlepsze do salsy ze świeżych pomidorów są aromatyczne warzywa sezonowe. Później świetnie sprawdzą się mniejsze pomidory: daktylowe, koktajlowe lub cherry.
  • Przepis na salsę pomidorową można zmodyfikować, dodając ulubione przyprawy, np. świeżą natkę pietruszki, bazylię, a nawet cynamon, curry lub mielony kminek.
  • Tego rodzaju sos pomidorowy możemy zrobić też z dodatkiem innych warzyw, np. z papryką, kukurydzą, czerwoną soczewicą, które dusimy chwilę razem z pomidorami. Podajemy na zimno.
  • Wszystkie składniki na salsę można też wcześniej udusić przez ok. 10 minut, zioła dodajemy na koniec. Podajemy po przestudzeniu.
  • Można ją też wstępnie zblendować, żeby miała bardziej jednolitą konsystencję, ale polecamy zostawić trochę większych kawałków, bo na tym polega cały urok takiego meksykańskiego sosu.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Do czego pasuje salsa pomidorowa?

Ten sos pomidorowy jest często podawany wszelkiego rodzaju przekąsek, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Co szczególnie dobrze komponuje się z tym meksykańskim dodatkiem?

  • nachosy, czyli kukurydziane przekąski. Są bardzo popularne w Meksyku, ale u nas też cieszą się dużym zainteresowaniem, zwłaszcza podczas domowych wieczorów filmowych i grillowania w ogrodzie. Salsa do nachos jest obowiązkowym dodatkiem. 
  • ryby, np. łosoś lub dorsz. Filet przyrządzamy w naczyniu do gotowania na parze. Na wierzchu ryby układamy salsę pomidorową i całość skrapiamy dobrej jakości oliwą. Gotujemy na parze pod przykryciem około 15 minut. Podajemy z dużą ilością świeżych ziół. To też świetny dodatek do paluszków rybnych, które maczamy w salsie pomidorowej. Polecamy przetestować takie połączenie z tradycyjnym brytyjskim daniem - fish and chips.
  • kanapki, na przykład z halloumi lub serem białym,
  • bruschetta, w ten sposób powstanie włoska przekąska z meksykańskim dodatkiem,
  • domowe burgery, pasuje zarówno do tych mięsnych, jak i wegetariańskich,
  • frytki - tradycyjne z ziemniaków lub innych warzyw, selera, buraka, marchewki, batata, a nawet z polenty.

Inne meksykańskie salsy

Jeśli robimy robimy salsę pomidorową na imprezę lub zwykłe spotkanie ze znajomymi, to warto od razu przygotować kilka propozycji. Dajemy gościom wybór, a przy tym to po prostu świetnie wygląda na stole. Poniżej znajdziecie przepisy na kilka najpopularniejszych sosów meksykańskich.

  • salsa verde - głównym składnikiem tej salsy jest miechunka pomidorowa, która wyglądem przypomina pomidory, jest jednak bardziej kwaśna i cierpka. Zwykle salsę verde przygotowuje się z papryczką chilli, z której wcześniej warto usunąć gniazda nasienne, chyba, że lubimy bardzo pikantne smaki.
  • salsa chipotle - z wędzonych ostrych papryczek, które używane są w kuchni meksykańskiej. Papryczki chipotle nie są u nas jeszcze zbyt popularne, ale można je bez problemu kupić w większych sklepach lub takich specjalizujących się w kuchniach egzotycznych. Do przepisu na salsę pomidorową dodajemy papryczki - świeże warto wcześniej podgotować przez 5 minut. Salsa chipotle pasuje do wołowiny, kurczaka i nachosów. 
  • salsa mango - wystarczy wymieszać rozdrobnione mango z ananasem, czerwoną papryką, dymką, limonką i natką pietruszki. 
  • salsa jalapeno - tu postępujemy tak samo, jak w przypadku chipotle. Jalapeno charakteryzuje się łagodniejszym smakiem, ale należy do pikantnych papryk.
  • salsa z ananasa - najlepsza jest ze świeżego, dodajemy też paprykę chili, dymkę, sok z limonki, czosnek, może być też kawałek słodkiej papryki, całość doprawiamy świeżą miętą, kolendrą i solą, do tego może być ewentualnie odrobina cukru. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne