Profiterolki z łososiem

Dość prosta przystawka, bez większej zabawy. Choć nie z ciasta parzonego tylko z francuskiego.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • Składniki:
  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego (resztę mrozicie, lub trzymacie w lodówce na inną okazję)
  • 100 g łososia wędzonego
  • 3-4 łyżki delikatnego twarożku (może być homogenizowany, naturalny, wetdy 2 łyżki)
  • sok z 1/4 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • suszone pomidory z zalewy do podania
  • listki rozmarynu, kilka kaparków
  • masło do smarowania kokilek
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka o średnicy ok.3 cm. Małe kokilki smarujemy masłem i wykładamy krążkami ciasta. do każdego wkładamy odrobinę poszatkowanych listków rozmarynu. Pieczemy kilka minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Zauważycie, że urosły i nie są surowe. Chodzi o uzyskanie czegoś na kształt "kieliszków"/"naparstków" z chrupkiego ciasta francuskiego. Łososia, serek, sok z cytryny, pieprz, jeden plaster pomidora suszonego wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładką pastę. Do upieczonych ciasteczek wciskamy pastę (najlepiej rękawem cukierniczym, lub woreczkiem z odciętym rogiem), dekorujemy wg gustu.
ryby przekąska kolacja łosoś ciasto francuskie przystawka przyjęcie profiterolki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy