Pręga Wołowa Duszona w Winie

Pręga wołowa odpowiednio długo duszona jest pyszna, krucha a sos jest o wyraźnym smaku.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 6 głosów)

Składniki

  • 1 kg. pręgi wołowej
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
  • mąka ziemniaczana (do obtoczenia kawałków mięsa)
  • 150 ml wina czerwonego (półsłodkie)
  • 3 cebule (pokroić w piórka)
  • 4 ząbki czosnku (pokroić w plastry)
  • słodka papryka (mielona)
  • przyprawy: sól / czarny pieprz

Przygotowanie

  1. ► Pręgę umyć, osuszyć, oddzielić od kości i podzielić na duże gulaszowe kawałki. Mięso przyprawić solą, pieprzem, papryką i obtoczyć lekko w mące ziemniaczanej.
  2. ► W dużym płytkim garnku zeszklić cebulę i czosnek, wyjąć z garnka i odłożyć na bok. W tym samym garnku na mocno rozgrzanym tłuszczu mięso mocno podsmażyć z obydwu stron, dadać cebulę z czosnkiem i zalać wodą, aby całkowicie zakryła mięso. Następnie mięso lekko posolić, uważać żeby sos po zredukowaniu wody nie był za słony.
  3. ► Dusić pod przykryciem, następnie podlać winem i dalej dusić około120 minut do zupełnej miękkości mięsa, Po odparowaniu wody uzupełnić ją na tyle, aby uzyskać odpowiednią ilość sosu.
mięso wino obiad czosnek cebula mąka ziemniaczana pręga wołowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy